Online Auto Schorsen

Als u besluit om uw auto voorlopig niet meer op de openbare weg te gebruiken, dan kan het verstandig zijn om uw auto te schorsen. U bespaart hiermee geld, omdat de auto gedurende de schorsing niet APK gekeurd hoeft te worden, u geen motorrijtuigenbelasting hoeft te betalen en u ook geen autoverzekering nodig hebt.

Schorsen is met name handig voor mensen die voor langere tijd naar het buitenland vertrekken, voor mensen die hun auto gaan restaureren, of voor autoverzamelaars.

Voorheen kon schorsen alleen via een postkantoor, sinds kort is dit ook online mogelijk. Als u dit online doet gaat de schorsing direct in, u ontvangt dan binnen vijf werkdagen een nieuw Tenaamstellingsbewijs. Aan online schorsing zijn geen andere voorwaarden verbonden dan aan schorsen bij een postkantoor.

Benodigdheden voor schorsen

Om uw auto online te schorsen heeft u het volgende nodig:

  • Tenaamstellingsbewijs (Deel 1B)
  • Overschrijvingsbewijs (Deel 2)
  • DigiD inloggegevens
  • Inloggegevens IDEAL

Vervolgens kunt u via de website van het RDW uw voertuig laten schorsen.

Kosten schorsing

Ondanks de besparingen die gepaard gaan met schorsen, zitten er wel enige kosten aan verbonden.

Personenvoertuigen en bedrijfswagens onder 3500 kg, jonger dan 15 jaar € 71,50
Alle andere voertuigen (excl. bromfietsen) € 23,90
Verlengen schorsing (voor 1 jaar) € 23,90
Opheffen schorsing € 0,00
Voertuigen tot 15 jaar schorsen binnen 1 jaar na opheffen vorige schorsing € 119,00

Bron: RDW, 2012

Desondanks zullen deze kosten wellicht aantrekkelijker zijn dan de kosten van verzekeren, APK-keuring en belasting.

Autoverzamelaars

Als u als verzamelaar meerdere voertuigen wilt schorsen, dan is er een speciale regeling die voorkomt dat u voor iedere auto een aanzienlijk bedrag kwijt bent. Als u namelijk meer dan vijf auto’s wilt schorsen, dan is schorsing van opvolgende auto’s gratis. Hier zitten wel twee voorwaarden aan verbonden; alle auto’s dienen 15 jaar of ouder te zijn en alle auto’s dienen geregistreerd te zijn bij dezelfde eigenaar/houder.

Schorsing beëindigen

Uw schorsing verloopt automatisch na één jaar. Mocht u uw auto langer willen schorsen, dan kunt u vanaf zes weken voor de eindtijd de schorsing verlengen. Zodra u besluit om uw schorsing vroegtijdig te beëindigen, dan kunt u dit ook weer online of via een postkantoor regelen.

Aan opheffen van schorsing zijn geen kosten verbonden. Als u echter binnen drie maanden (één maand voor zware bedrijfsauto’s) de schorsing opheft, dan ontvangt u nog wel een naheffing voor de motorrijtuigenbelasting over de schorsingsperiode.

U bent direct na het opheffen van de schorsing weer aansprakelijk voor de APK, verzekering en motorrijtuigenbelasting. De belasting wordt automatisch doorgegeven, de APK en autoverzekering dient u zelf op tijd te regelen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>