Stereotypen Automobilisten

Tijdens je rijlessen heb je geleerd hoe autorijden wel moet, maar zodra het rijbewijs behaald is zul je merken dat er een hoop verschillende soorten bestuurders zijn. Veel van deze bestuurders zijn in te delen bij een bepaald stereotype. Ga maar eens na of je zelf ook niet per ongeluk in één van onderstaande hokjes te plaatsen bent.

Het Honkbalpetje

Scumbag Steve Autorijles Meme

Dit type bestuurder heeft zo snel mogelijk na zijn achttiende verjaardag een rijbewijs weten te halen, maar beschouwt de verkeersregels momenteel enkel als een noodzakelijk kwaad voor andere weggebruikers.

Alles wat hij geleerd heeft tijdens zijn rijlessen was goedbedoeld advies, zelf weet hij namelijk wel beter welke snelheid verantwoord is, maximumsnelheden worden daarbij hooguit gezien als richtlijnen.

Het honkbalpetje koopt zijn auto voor een bedrag dat eigenlijk veel te laag is voor een dergelijke auto van goede kwaliteit en hij betaalt liever extra voor een leuke subwoofer in zijn auto, dan voor werkende achterremmen. Deze bestuurders hebben verdacht vaak eenzijdige ongevallen, waarbij vooral bomen naast bochten een aantrekkelijke werking op hun auto lijken te hebben.

De Bejaarde

Is zoals de naam al zegt vaak van een bovengemiddelde leeftijd. Heeft zijn rijbewijs gehaald in de tijd dat de meeste auto’s nog op kolen liepen en je voor vijf gulden op een fantastische huwelijksreis kon. Omdat de benzine tegenwoordig zo duur is rijden ze graag zo langzaam mogelijk, omdat dit ook het meest zuinig is in hun beleving.

Deze bestuurders hebben een reactietijd die gemeten kan worden in minuten en dankzij hun steeds verder achteruit gaande ogen, zijn ze op de weg ongeveer net zo gevaarlijk als een hongerige Bengaalse tijger in een kinderdagverblijf. Ze stoppen in principe pas met autorijden na een behoorlijk ongeluk, of als de eigen kinderen hier een rechterlijk bevel voor laten regelen.

De Regelzifter

De regelzifter heeft zichzelf na het behalen van het rijbewijs de taak opgelegd om alle verkeerswetten te controleren en te handhaven, ook voor andere weggebruikers. Hij doet dit ongeacht de verkeerssituatie en is zeer sterk overtuigd van het eigen gelijk. Haalt op de snelweg het liefst in met 119 km/u, want harder rijden dan 120 is echt not done.

Het gevaarlijkst zijn deze bestuurders als ze jou betrappen op een foutje of overtreding, dan zullen ze dit maar al te graag kenbaar maken middels rem- en lichtsignalen, of door een afsnijdmanoeuvre met een goedbedoelde middelvinger.

Het Wrak

Niet de auto, maar de bestuurder is in dit geval in een slechte staat en zou eigenlijk niet toegelaten mogen worden op de openbare weg. Deze soort bestuurder heeft zijn of haar rijbewijs op z’n vroegst bij de vijfde poging gehaald en heeft sindsdien alleen de auto in het uiterste noodgeval gebruikt.

Herkenbaar aan een vaak trage, maar altijd wisselende snelheid, een wat zenuwachtige houding en een angstige blik. Het wrak vergeet nogal eens in de blinde hoek te kijken, alvorens van baan te wisselen. Deze bestuurder zou zelf ook liever thuis op bed, onder een veilige deken zijn blijven liggen, maar heeft helaas hiertoe niet altijd de mogelijkheid. Wees dus een beetje lief voor ze.

De Arbeider

Rijdt auto voor zijn werk en heeft dus over het algemeen veel rijervaring. Helaas komt wijsheid niet altijd met de jaren en daardoor denkt deze bestuurder tijdens het rijden best wel even een shagje te kunnen rollen, een cd’tje te kunnen wisselen (na eerst even de tracklist te hebben bekeken), of een uitgeprinte routebeschrijving (van vier pagina’s) te kunnen lezen.

Goodguy Greg Autorijles Meme

De arbeider is echter wel één van de minst vervelende stereotypen automobilisten. Zo zullen ze vaak niet te beroerd zijn om even ruimte te maken bij het invoegen, of je waarschuwen voor een tegemoetkomende flitscontrole. Hij kent de meeste trajectcontroles, flitspalen en gebruikelijke mobiele flitsplekken uit z’n hoofd, dus als deze bestuurder plots remt, dan is er meestal een legitieme reden tot paniek.

De Egoïst

De Egoïst houdt zich vaak goed aan de verkeersregels, maar rijdt graag uiterst links, ook al is er genoeg ruimte op rechts. Deze bestuurder is niet erg verkeersvriendelijk en schuwt daarom het bumper kleven niet, ook niet als er voor je nog een tiental auto’s moeten wachten op een Bejaarde of Regelzifter die bezig is met een inhaalmanoeuvre.

Zelf bumper kleven heeft bij een Egoïst geen effect, hij kijkt namelijk toch nooit in de achteruitkijkspiegel. De Egoïst is ook het type dat een van achter naderende ambulance over het hoofd ziet en zichzelf dan verbaasd afvraagt waarom iedereen ineens een baan opschuift.

Herkenbaar?

Voel je je bij één van bovenstaande beschrijvingen aangesproken? Wellicht is het dan tijd om eens goed na te denken over je rijstijl en over wat je geleerd hebt van je rijinstructeur toen je nog rijles kreeg.

Nog nooit rijles gehad?

Mocht je je rijbewijs nou nog niet hebben, meld je dan voor rijlessen aan via bijvoorbeeld All-in-Solo, om te voorkomen dat jij ook één van bovenstaande verkeersdeelnemers wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>